lørdag 21. desember 2019


Giftarmål og eigen heim – Østlund

Eli og Erik gifta seg 7. oktober 1901 på Hølonda. Ved vigselen har Erik Fuglaas som etternavn. Det ser ut til at oktober var den viktige måneden, i de nærmeste åra: I oktober 1902 blei eldste sønnen, Johan født; i oktober 1903 blei Østlund fradelt, og i oktober 1904 blei Berntine født. Folket på Suggustad var ellers visstnok ikke så begeistret for giftermålet – Erik var ikke bra nok – og seinere skal han ikke ha hatt så godt forhold til dem.
Det var altså i 1903 Eli og Erik fikk fradelt en nokså liten del av Østre Stor­­fuglåsen gnr. 24/1, som Guri og Jo Sugustad eide. Den nye eien­dommen blei ved skyld­delinga satt til 0,34 mark eller 8 % av de 4,03 mark hovedbølet stod i før delinga. Ett år seinere, 10. november 1904,fikk de skjøte på eiendommen, og prisen de måtte betale var 1.300 kr. De gav altså eiendommen navnet Østlund.
Eli og Erik starta så med å bygge opp heimen. Det første huset de satte opp var smia. Der bodde de til Erik fikk opp stua. Han bygde òg et lite fjøs og ei bu, disse første åra. Seinere bygde han på fjøset. Se ellers avsnittet om «skogsaka» nedafor – i et brev i samband med den saka forteller Erik sjøl om den første tida her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar